DUYURULAR

ODA NE İŞ YAPAR? NEDEN KAYIT OLUNUR?

ODA NE İŞ YAPAR? NEDEN KAYIT OLUNUR?

1-)SORU: İZMİR ELEKTRONİKÇİLER ODASI(İZELKO)KAMU KURUMUMUDUR?

CEVAP: İZMİR ELEKTRONİKÇİLER ODASI 1958 YILINDA KURULUP 5362 SAYILI KANUNA GÖRE HİZMET VEREN T.C GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NA BAĞLI KAMU KURUMUDUR.

2-)SORU:5362 SAYILI KANUNA GÖRE ESNAF VE SANATKAR ODALARININ KURULMA AMACI NEDİR?

CEVAP: ESNAF VE SANATKAR ODALARI T.C. ANAYASASININ 135. MADDESİNE GÖRE KURULMUŞTUR.AMACI: ESNAF VE SANATKARLAR İLE BUNLARIN YANINDA ÇALIŞANLARIN MESLEKİ VE TEKNİK İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK, MESLEKİ FAALİYETLERİNİ KOLAYLAŞTIRMAK MESLEĞİN GENEL MENFAATLERİNE UYGUN OLARAK GELİŞMELERİNİ VE MESLEKİ EĞİTİMLERİNİ SAĞLAMAK, MESLEK MENSUPLARININ BİRBİRLERİYLE VE HALK İLE OLAN İLİŞKİLERİNDE DÜRÜSTLÜĞÜ VE GÜVENİ HAKİM KILMAK, MESLEK DİSİPLİNİ VE AHLAKINI KORUMAKTIR.

3-)SORU: İZELKO ÜYELERİN VE ÇALIŞANLARININ EĞİTİMLERİ İÇİN NELER YAPIYOR?

CEVAP: ODA ÜYELERİNİN VE ÇALIŞANLARININ MESLEKİ AÇIDAN GELİŞMELERİ İÇİN ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZİNE GİDEN ÖĞRENCİLERİN ODA OLARAK KAYITLARINI TUTMAK İMTİHAN KOMİSYONLARINDA ODA YÖNETİCİLERİ OLARAK GÖREV ÜSTLENMEK.
TÜRKİYE GENELİNDE FUARLAR ARAŞTIRILIP MESLEKİ YÖNDEN GELİŞMELERİ AÇISINDAN ÜYELERİMİZ GÖTÜRÜLMEKTEDİR, MESLEĞİMİZLE İLGİLİ AVRUPA BİRLİĞİ HİBE PROJELERİ ÇALIŞMALARI YAPILIP YURT DIŞINDA MESLEKİ YÖNDEN TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE YENİ İŞ İMKANLARI KONUSUNDA ÜYELERİMİZ BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR. YENİ ÇIKAN MESLEĞİMİZLE İLGİLİ KONULARDA ODA ÜYELERİMİZ, GURUPLAR HALİNDE EĞİTİM SALONUMUZDA KURSLAR VE MESLEKİ SEMİNERLER VERİLEREK SERTİFİKALANDIRILMAKTADIR

4-)SORU: İZMİR ELEKTRONİKÇİLER ODASINA KİMLER KAYIT OLABİLİR?

CEVAP: VERGİ KAYDI OLAN VE 3308 SAYILI MESLEKİ EĞİTİM YASASI 30. MADDESİ GEREĞİ USTALIK BELGESİ OLANLAR YADA BU BELGE SAHİBİNİ İŞ YERİNDE SİGORTALI ÇALIŞTIRANLAR BAĞIMSIZ İŞYERİ AÇIP İZMİR ELEKTRONİKÇİLER ODASINA KAYIT OLABİLİR.

5-)SORU: ELEKTRONİK MESLEK DALINDA GERÇEK USULDE VE BASİT USULE TABİ İŞ YERİ SAHİBİ OLANLAR İZELKO ODASINA KAYIT OLMAK ZORUNDAMI DIR KAYIT OLUNMAZSA NE OLUR?

CEVAP:5362 ESNAF VE SANATKARLAR KANUNUN 13. MADDESİ GEREĞİ

• KAMU KURUM VE KURULUŞLARI,
• BELEDİYELER
• KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ
• ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFLERİ
• BANKALAR

ODA ÜYELERİ İLE İLGİLİ RUHSAT ,İHALE VE KREDİ İŞLEMLERİNDE ÜYE OLDUKLARINA DAİR İLGİLİ ODA BELGESİNİ İSTEMEK ZORUNDADIR. DOLAYISIYLA KAYIT OLMADIĞINIZ TAKDİRDE İŞYERİNİZ YASAL OLARAK ÇALIŞAMAYACAK. VE İŞYERİNİZİN BELEDİYECE MÜHÜRLENMESİNE VARAN MADDİ VE MANEVİ YAPTIRIMLARLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRSİNİZ!!!

6-)SORU: RESMİ KURUM VE KURULUŞLARCA ODALARDAN İSTENEN EVRAK VARMI’DIR.

CEVAP: VARDIR.

• İŞYERİ AÇMA İZNİ VEREN BELEDİYELER
• ÖZEL BANKACILIK SİSTEMİYLE KREDİ VEREN BANKALAR
• ESNAFIN TEMSİLCİSİ OLAN ESNAF KEFALET KREDİ KOOPERATİFLERİ
• İŞ MAHKEMELERİ
• TÜKETİCİYİ KORUMA MAHKEMELERİ
• SOSYAL SİGORTALAR VE BAĞKUR LA İLGİLİ KURUMLARDA
• ODA ÜYESİNİN YURTDIŞINA ÇIKIŞINDA
• GÜMRÜKLERDE İTHALAT VE İHRACAT YAPARKEN
• ÜYELERİMİZİN EMEKLİLİK İŞLEMLERİNDE
• İŞ YERİ KAPASİTE RAPORLARINDA
• YERLİ MALI BELGESİNDE ODALARDAN EVRAK İSTENMEKTEDİR.

7-)SORU: BASİT USULE TABİ MÜKELLEFİM .MUHASEBEMİ ODA TUTABİLİR Mİ?FATURA FİŞİ Mİ KİMDEN ALACAĞIM?

CEVAP: EVET. BASİT USUL MÜKELLEFLERİN DEFTERLERİNİ İSTEMENİZ HALİNDE ODAMIZ TUTMAKTADIR. BASİT USULE TABİİ FATURA VE FİŞLERİNİZİ ODAMIZDAN ALMAK MECBURİYETİNDESİNİZ

8-)SORU: İZELKO’DAN MUHASEBE KONUSUNDA MALİ MÜŞAVİR VE HUKUKİ KONULARDA AVUKATLIK DANIŞMA HİZMETİ ALABİLİRMİYİM?

CEVAP: EVET ODAMIZIN HUKUKİ VE MALİ MÜŞAVİRİNDEN BU DANIŞMA HİZMETİNİ ALABİLİRSİNİZ.

9-)SORU: İŞYERİNDEN ÇIKAMIYORUM TEK KİŞİYİM İŞYERİME ODA HİZMETİNİZ VAR MI?

CEVAP: EVET ODA HİZMET ARACIMIZ İŞ YERLERİNİZE GELİP HİZMETTE BULUNMAKTADIR

10-)SORU: İZELKO’NUN SOSYAL YÖNDEN AKTİVİTELERİ VARMIDIR.

CEVAP: İZELKO KİMLİK KARTINA ÇEŞİTLİ FİRMALARLA İNDİRİM ANLAŞMALARI YAPILMIŞTIR.

• İNGİLİZCE KURSLARI
• DÜĞÜN SALONLARI
• DERSANELER
• ÖLEN YAKINLAR VE ÜYELERİMİZ İÇİN CENAZE HİZMETLERİ
• ARACI YOLDA KALAN ÜYELERİMİZE ÇEKİCİ HİZMETİ
• ANLAŞMALI OTELLERDE İNDİRİMLİ KONAKLAMA VE TATİL İMKANI
• ESNAFA ÖZEL TARİFELERLE UCUZA İLETİŞİM KURMA İMKANI V.B
• İFTAR YEMEKLERİ VE ÜYELERİN BİRBİRLERİYLE KAYNAŞMA GECELERİ
• İNDİRİMLİ ELEKTRİK ANLAŞMALARI

11-)SORU: İZELKO ODA ÜYESİ SAYISI NEDİR?

CEVAP: EKONOMİK KOŞULLARA GÖRE ODA ÜYE SAYIMIZ YILLARA GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERMEKTEDİR. EN SON İSTATİKİ VERİLERE GÖRE ÜYELERİMİZ VE ÜYELERİMİZİN YANINDA ÇALIŞANLAR(USTA, KALFA, ÇIRAK.BÜRO ELEMANI,TEKNİKER )BU SAYI YAKLAŞIK 6100 KİŞİYİ BULMAKTA OLUP,KISACA 6100 KİŞİ İSTİHDAM EDİLMEKTEDİR.

12-)SORU: ODANIN YILLIK AİDATLARINI KİM BELİRLEMEKTEDİR?

CEVAP: ODALARIN AİDATLARINI 5362 SAYILI KANUNUN İLGİLİ MADDESİ GEREĞİNCE TBMM ‘DE 1991 YILINDA GEÇEN KANUNA GÖRE ÜLKEMİZDE UYGULANAN ASGARİ ÜCRETİN BRÜT TUTARININ %25’İDİR.KISACA AİDAT BELİRLEME YETKİSİ ODALARDA DEĞİLDİR. KANUNLA BELİRLENMİŞTİR.

13-)SORU:ODA’DAN VERİLEN MESLEKİ FAALİYET BELGESİ ÜCRETE TABİMİDİR.?

CEVAP: TABİDİR YUKARIDA BELİRLENEN YILLIK AİDATIN %10’U OLARAK KANUNEN ALINMAKTADIR. KISACA MESLEKİ FAALİYET BELGESİNİ BELİRLEME YETKİSİ ODALARDA DEĞİLDİR.KANUNLA BELİRLENMİŞTİR.

14-)SORU: İZMİR ELEKTRONİKÇİLER ODASI KAYITLI MESLEK DALLARI NELERDİR.

MESLEK

  1. ALARM VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ İMAL, BAKIM, KURUCULUĞU VE TAMİRCİLİĞİ
  2. BEYAZ EŞYA İMAL, SATIŞ VE TAMİRCİLİĞİ
  3. BİLARDO, BOWLİNG, ATARİ VE PLAYSTATİON SALONU İŞLETMECİLİĞİ
  4. BİLGİ İŞLEM YAZILIM, TASARIM, KURULUM HİZMETLERİ
  5. BİLGİSAYAR SARF MALZEMELERİ SATICILIĞI
  6. ELEKTRONİK CİHAZLAR ARAÇ GEREÇLER SATIŞ, BAKIMI VE TAMİRCİLİĞİ
  7. ELEKTRONİK VE ELEKTRO MEKANİK BÜRO VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ MONTAJ, BAKIM VE TAMİRCİLİĞİ
  8. ENDÜSTRİYEL BAKIM VE TAMİR ELEKTRİKÇİLİĞİ VE ELEKTRONİKÇİLİĞİ
  9. HER ÇEŞİT TIBBİ VE SIHHİ MALZEME İMAL, SATIŞ VE TAMİRCİLİĞİ
  10. HER TÜRLÜ MÜZİK ALETLERİ İMAL, SATIŞ VE TAMİRCİLİĞİ
  11. KABLOLU YAYIN, SAYISAL TV, FM-TV VERİCİLERİ, UYDU CİHAZLARI, ANTEN KURUCULUĞU BAKIM, SATIŞ VE TAMİRCİLİĞİ
  12. İNTERNET BİLGİ ERİŞİM EVİ
  13. KAMERAMANLIK VE VİDEO ÇEKİMCİLİĞİ
  14. MAKİNE TAKIM TEZGÂHI VE ALETLERİ İMAL, SATIŞ VE TAMİRCİLİĞİ
  15. OTO MÜZİK VE ALARM SİSTEMLERİ SATIŞ, MONTAJ VE TAMİRCİLİĞİ
  16. PLAK, BANT, VİDEO, VCD, DVD KAYIT, KİRALAMA VE SATICILIĞI
  17. SES, MÜZİK VE GÖRÜNTÜ SİSTEMLERİ İMAL, SATIŞ, KİRALAMA, MONTAJ VE TAMİRCİLİĞİ
  18. TARTI VE ÖLÇÜALETLERİ(KANTAR, TERAZİ, BASKÜL, SAYAÇ V.B.İMAL ,SATIŞ İŞLETME TAMİRCİLİĞİ
  19. TELEFON TESİSATÇILIĞI, TELEFON, KABLOLU TV VE İNTERNET HİZMETLERİ BAYİLİĞİ
  20. TELEFON, CEP TELEFONU, FAKS, TELSİZ VE DİĞER HABERLEŞME CİHAZLARI VE AKSESUARLARI SATIŞ, KURULUM TESİSAT,KURULUM BAKIM VE TAMİRCİLİĞİ
  21. TIBBİ CİHAZLAR İMAL, SATIŞ, BAKIM VE TAMİRCİLİĞİ (TIP ELEKTRONİKÇİLİĞİ)

SORU:ODA ÜYESİYİM MESLEKİ YÖNDEN HAKLARIMI İZELKO MAHKEMELERDE SAVUNABİLİR Mİ?

CEVAP: EVET. ÖRNEĞİN CEP TELEFONU SATAN MESLEKTAŞLARIMIZIN BDDK’NIN KREDİ KARTIYLA TAKSİTLE SATIŞ İMKANINI HAKSIZ REKABETE NEDEN OLDUĞU İÇİN DANIŞTAY’DA DAVA AÇTIK.

16-)SORU: RESMİ KURUMLARDA SORUN YAŞIYORUM. BU KONUDA İZELKO BANA YARDIMCI OLABİLİR Mİ?

CEVAP: EVET RESMİ KURUMLARDAKİ ODAMIZIN ÇÖZEBİLECEĞİ SORUNLARDA İZELKO HER ZAMAN YANINIZDADIR.

SORMAK VE ÖĞRENMEK İSTEDİĞİNİZ HER KONUDA

info@izelko.org.tr elektronik posta adresimize yazabilirsiniz.

IP Adresiniz (54.82.112.193) kayıt edilmiştir.